Aktuális híreink - Kőrössy Szalon

Ablak a világra – 15 csodaszép és érdekes ablak Budapesten

2020.május 26.

Jártunkban-keltünkben évek óta figyeljük a várost, a házak homlokzatát, azoknak minden apró kis részletét, hiszen Budapest telis-tele van ismertebb és rejtett szépségekkel. Mostani sorozatunkban összegyűjtöttük a kedvenc ablakainkat – a színes középkoritól kezdve a burjánzó szecesszióson át a geometrikus modernekig.

Bővebben

Kőrössy villában megrendezett jótékonysági est

2020.február 25.

Vásáry Tamás számára mindig fontos volt, hogy jó ügyek mellé álljon, a család nélkül élő gyermekek sorsa pedig teljesen szívügyévé vált. Így történt, hogy 2017 nyarán bejelentette a Kőrössy villában, hogy alapítványt hoz létre, egy meglévő (Közel Hozzánk) szakmai kezdeményezést felkarolva.

Bővebben

Aki nem csak megálmodta a tündérpalotát

2019.június 17.

150 éve, 1869. június 18-án született Kőrössy Albert Kálmán építész, a magyar szecesszió jelentős képviselője. „…úgy hat a szemlélőre, miként ha tündérkastély volna. Aki megpillantja, akaratlanul is megáll és gyönyörködik üde szépségében” – olvasható a Kőrössy tervei alapján megépült Könyves Kálmán úti Tündérpalotáról. Munkásságát kutatva azonban nem csupán középületek bukkannak fel, bérházak, villák, sőt még egy virágüzlet portálja is őrzi a lechneri szecesszió lenyomatát.

Bővebben

Házak, sorsok, virágdíszek: Kőrössy Albert Kálmán évtizedei

2019.június 13.

Bizonyára megakadt már a szemük a Népligettel szemben az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum épületén: ragyogó, szecessziós középület! De rácsodálkozhattak a terézvárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumra vagy a Városligeti fasor egyik csodaszép villájára is. Lechner Ödön művének tartják a legtöbben őket, pedig nem ő tervezte, hanem a méltatlanul ismeretlen Kőrössy Albert Kálmán.

Bővebben

„Díszítőérzékkel átszőtt tudás

2019.május 27.

Kőrössy Albert Kálmán a századforduló magyar építészettörténetének méltatlanul elfeledett alakja, aki nemcsak Lechner Ödön magyaros formanyelvének követője volt. Életművén keresztül bemutatható a Hauszmann Alajos épületeiről ismerős historizálás, a német Jugendstil hazánkban teret nyert szellemisége, a magyar fauna és flóra korai megjelenése századfordulós építészetünkben, sőt még Kós Károly és a Fiatalok művészetére jellemző homlokzatok és az art déco geometrikus formái és szimmetriája is.

Bővebben
Vissza a hírekhez